TaikamuseoTämä taikuruuden historiasta kertova kiertävä näyttely on vuosien tutkimustyön ja uskomattomien löytöjen tulos. Se on täynnä yllätyksiä ja ainoa laatuaan Suomessa. Näyttelyn ovat toteuttaneet taikuri Mano d’Oro ja Merja Todaro.

Mano d’Oro on todellinen taikuuden ensyklopedia. Hän haluaa jakaa tätä taikuuden historiaan kohdistuvaa intohimoaan kiertävän näyttelyn muodossa. Näyttely on ollut tähän mennessä Espoon Pikku-Aurorassa, Lohjan Museolla ja Lelumuseolla weegeessä Espoossa. Mobiili Taikamuseo on myös kierrellyt kouluja Uudellamaalla.


Taikatemput ovat leikinomainen tapa lähestyä taidetta ja tiedettäTaikatemput ovat nykyään yhtä kiehtovia kuin taannoisina aikoina, jolloin niitä harjoitettiin fysiikan kabineteissa ja ne olivat ylhäisön ja tiedemiesten erioikeus.

  • Näyttelyn aiheita ovat taikuus esihistoriallisena aikana, antiikin aika, noitavainot, illuusioteatterit, Kiinasta lähtöisin oleva taikuus, huijausten vuosisata, mysteerit, silmänkääntäjät, keskiaika, satumaailmat, taikuuden periaatteiden soveltaminen, Robert Houdinin, Pinetten ja Houdinin taikuus, hauskat fysiikan ilmiöt, selvänäkijät ja ennustajat, automaatit taikuuden alalla ja TV-taikurit.
  • Taikamuseossa on esillä mitä upeimpia, huolella valittuja esineitä, jotka tarjoavat yleisölle helposti lähestyttävän, monipuolisen ja innostavan katsauksen taikuuden maailmaan. Näyttely sisältää hauskan interaktiivisen ohjelman ja yli 500 esinettä vitriineissä, sekä näyttelytauluja.
  • Museoesineiden joukossa on julisteita, kuvatauluja, valokuvia, pelejä, kirjoja, optisia illuusioita, taikahäkkejä, veistoksia, vanhoja kortteja, automaatteja, suuria illuusioita, tauluja, jopa 1700-luvulta peräisin olevia taikalaatikoita ja paljon muuta.
  • Lyhyiden ja yksinkertaisten tekstien ansiosta tätä niin maallikoita, kuin tiedemiehiäkin edelleen kiehtovaa aihetta, on helppo lähestyä.
  • Tiedonhaluisia vieraita odottavat temput ja yllätykset sekä taikuripaja ja näytökset.Näyttely on hyvin visuaalinen ja sen tarkoitus on myös tuoda yleisön tietoisuuteen taikuuden kulttuurinen vaikutus, joka jää liian usein taikatemppuihin liittyvän hulluttelun ja juhlahumun varjoon. Näyttely on vuorovaikutteinen, opastettu kierros.


Kun astut taikuudelle omistettuun näyttelyyn, avaat portin kulttuuriseikkailuun

Taikamuseosta sanottuaTaikuri Mano d´Oro oli yhtenä tärkeänä yhteistyökumppaninamme "Sirkuksen magiaa" -erikoisnäyttelyssä (24.3.2015–5.3.2017). Näyttelyn taikuuteen liittyvä esineistö oli koottu pääosin Mano d’Oron upeasta taikaesineiden kokoelmasta. Lisäksi Mano d´Oro puolisoineen tuotti avajaisiimme sekä erilaisiin tapahtumiimme sarjan taikuriesityksiä ja työpajoja.

Mano d’Oron esitys oli kevään 2015 lastentapahtumamme ehdoton vetonaula, joka keräsi WeeGeen aulaan ison, innostuneen yleisön. Lisäksi taikuri veti sirkussunnuntai-tapahtumaamme talvella 2016 museolle tuvan täyteen. Saimme Mano d´Oron esityksistä ja työpajoista erittäin hyvää palautetta. Ne olivat selkeästi suunnattu lapsille kohderyhmänä ja sopivat tapahtumiemme imagoon luontevasti.

Mano d´Oron kanssa on ollut helppoa tehdä yhteistyötä tässä hankkeessa, ja suosittelemme häntä lämpimästi erilaisiin lasten tapahtumiin esiintyjäksi.

Johanna Rassi, Museonjohtaja / Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Näyttelykeskus WeeGee.Abracadabra Lohja! -näyttely sai hyvän vastaanoton ja vieraskirjaan kertyi kehuvia kommentteja. Luonnehtisin näyttelyä tunnelmaltaan erittäin onnistuneeksi. Näyttelyssä todellakin tuntui, että olisi astunut aivan eri maailmaan. Tämän saa tietenkin aikaan se, että esineet itsessään ovat mielenkiintoisia ja niissä riittää tarkasteltavaa, ja että esillepano on ollut onnistunut. Todarojen kokoelmaa. Lapsivieraat viihtyivät parhaiten pukunurkkauksessa, jossa myös pyöri videotaltiointi Mano d'Oron lasten showsta.

Näyttelyn pystytys ja purku oli ripeää, sovitut asiat ja ajat pitivät, ja he kävivät useita kertoja museolla paikan päällä suunnittelemassa näyttelyä. Yhteistyö Todarojen kanssa oli paitsi vaivatonta, myös miellyttävää ja inspiroivaa, sillä heidän aktiivinen ja innostava suhtautuminen taikuuden kulttuurihistorian ei voi olla tarttumatta.

Todarojen uniikki kokoelma ja heidän laaja tietämys aihealueesta mahdollistavat näyttävän ja mielenkiintoisen näyttelyn.

Iiris Kankaanpää, Amanuenssi (näyttelyt), Lohjan MuseoOta yhteyttäMano d´Oro
Gsm +358 50 533 1160
Siuntio, Uusimaa
» Lastenvideo
» Taikamuseo
» Taikashow ja illuusiot